Like me

mercoledì 2 febbraio 2011

Painici cu iaurt

A inceput sa imi placa sa fac paine, dar cum nu imi sta in fire sa fac mereu acelasi lucru, vreau mereu sa schimb ceva.
Ingrediente: 400g faina, 1 plic drojdie, sare, 1lingurita zahar, 2 lg ulei, 2 lg iaurt, cca 200ml apa
Amestecam ingredientele uscate intr-un bol (vas) mare. In mijloc facem o gaura si punem uleiul si iaurtul. Incepem sa invartim cu o lingura de lemn incercand sa incorporam din ce in ce mai multa faina.












Turnam apa putin cate putin, invartind mereu pana reusim sa obtinem aluatul. Nu trebuie sa fie subtire, chiar daca e mai greu de lucrat trebuie sa aiba o consistenta tare. Formam o mingiuta din aluat si il lasam in bol. Ungem peretii bolului cu ulei, astfel cand va trebui sa scoatem aluatul din vas va fi mai usor si aluatul nu se va lipi de peretii bolului.












Acoperim vasul cu folie de plastic( sau un prosop) si lasam la dospit. Eu las aluatul la dospit cam o ora -o ora jumatate. Pana se umple vasul.



Cand e gata il iau din vas si il lucrez pentru a scoate aerul, nu inainte de a-mi unge mainile cu putin ulei. Pun aluatul inapoi in bol si incep sa formez bilute ( mai mari, mai mici la alegere), pe care le pun in tava ( pe hartia de copt). Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam painicile la foc mediu, pana prind putina culoare. Inainte sa le scoatem din cuptor le ungem cu o pensula cu ulei. O data scoase din cuptor le punem intr-un prosop si le acoperim bine. Sunt genul de painici foarte pufoase in interior si cu o coaja crocanta. Sunt delicioase.












2 commenti: