Like me

venerdì 23 settembre 2011

Placinta cu mere

Am dat peste o reteta super simpla de aluat. Nu parea cine stie ce, dar rezultatul a fost neasteptat de bun.
Ingrediente: 300g faina, 150g unt, 1lingurita zahar, 1vf sare, 5-6 lg apa, (coaja de lamaie)-pt aluat; 5-6mere, 1lg zahar, scortisoara,unt- pt umplutura
Intr-un bol mare punem faina, pe care o amestecam cu zaharul si sarea. Adaugam untul bucatele mici( sau dat pe razatoarea mare). Framantam totul pana obtinem un aluat faramitat. Turnam 5-6 linguri de apa rece si framantam totul pana obtinem un aluat omogen si usor de lucrat. Formam o bila mare, acoperim cu folie de plastic si punem la frigider.


Intre timp curatam merele si le taiem cuburi. Intr-p tigaie larga sau cratita( cum e mai usor pt fiecare) punem o lingura de unt, merele cubulete, zaharul si scortisoara. Punem pe foc si calim merele, si aici depinde de preferinte: cine le prefera mai moi mai cremoase le lasa mai mult, cine le vrea mai crocante si sa simta merele le lasa mai putin pe foc.
Cand sunt gata stingem focul si le lasam la racit.

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua bucati. Pe o suprafata punem faina si intindem o parte din aluat cu un sucitor. Trebuie sa obtinem o foaie nu foarte subtire, ca sa nu se rupa. Important e ca foaia sa acopere bine tava in care facem placinta. Eu am folosit o tava de tarta. O data pusa foaia bine in tava, o gaurim cu o furculita.


 Punem merele peste si pregatim cealalata foaia in acelasi mod.
Acoperim totul cu foaia de aluat si marginile le modelam cu o furculita. Tot cu furculita facem cateva gauri si deasupra. Daca va raman resturi de aluat puteti modela diferite forme (patratele, cercuri, inimioare) si le puteti pune deasupra.


Punem in cuptorul preincalzit si lasam pana e gata. De obicei marginile vor fi mai rumenite. Cand e gata punem deasupra niste zahar tos si mai lasam vreo 10 minute in cuptorul stins.
Va asigur ca e o minunatie, chiar daca este atata de simpla si are asa putine ingrediente. Aluatul e foarte bun si pentru biscuiti.
 












Eu am postat aici 2 variante: o placinta simpla si una cu inimioare. Reteta e la fel, deci sunt identice. Doar look-ul e diferit:P

Nessun commento:

Posta un commento