Like me

martedì 28 dicembre 2010

Cartofi prajiti la cuptor

Cartofiorii astia sunt pentru cei care vor sa pape o varianta de cartofi prajiti mai usoara, cu mai putin ulei.
Ingrediente: 1kg cartofi, ulei, sare, piper
Pentru inceput curatam cartofii. Ii taiem ca pentru cartofi prajiti (pai) dar mai grosolan. Ii spalam bine si ii punem intr-un bol mare. Turnam ulei peste, cam 2 linguri. Ii amestecam bine astfel incat sa prinda toti ulei.
In tava de cuptor punem hartie pentru copt. Rasturam cartofii in tava, punem sare si piper si gata. Punem la cuptor si ii lasam sa se rumeneasca.Cam jumatate de ora pe o parte si jumatate pe cealalta parte. Ies buni, gustosi si crocanti.

Foietaj cu mere

Sarbatori fericite!!!!
Eu de Craciun am facut acest foietaj minunat cu mere. Ce parfum bun si ce gust aromat!!!! Eu am facut portie dubla, asa ca dc faceti doar una trebuie sa injumatatiti ingredientele.
Ingrediente: 2 foi de foietaj( ale mele erau rotunde), 10 mere galbene mari, 100 gr migdale, 50 gr stafide, 20 gr unt, 3 linguri zahar, scortisoara
Scoatem foietaju din congelator si il lasam sa se dezghete. Intre timp curatam merele si le taiem cubulete. Intr-o oala mare punem untul, merele si zaharul si le punem la calit. Migdalele le taiem marun si le prajim putin ( eu am luat migdale decojite). Dupa care le amestecam cu merele, adaugam stafidele si scortisoara ( cantitatea o alege fiecare). Eu las merele la calit destul de mult pana devin aproape crema, sau macar sa fie bine calite. Puteti pune si putin gris sau pesmet ca sa absoarba apa.










Intindem foietaju in tava( eu am folosit tava de la cuptor) si facem gauri cu o furculita. Punem merele in mijlocul foietajului si acoperim cu partile de foietaj. Am pus poze ca sa se inteleaga mai bine.










Se pune la cuptor si se lasa pana se rumeneste bine. Deasupra se poate pune putin zahar pudra. Pentru cei care vor sa se rasfete acest foietaj merge foarte bine cu niste frisca.

venerdì 17 dicembre 2010

Pizza cu vinete

Pentru aceasta pizza am folosit aluat pizza I. Recunosc am pus pe aceasta pizza ceea ce am gasit prin frigider.
Sos: sos de rosii( conserva), 1 lg ulei, sare, piper, oregano, busuioc
Ingrediente:  aluat pizza I, jumatate vanata, o ceapa, bacon, cascaval, mozzarella
Sosul de rosii se face rapid, trebuie doar sa amestecam toate ingredientele. Sa nu uitati lingura aia de ulei e foarte importanta. Eu prima oara cand am facut pizza nu stiam ca e nevoie de ulei. Uleiul nu permite apei din sucul de rosii sa intre in blat si sa ramana crud. Asta e, din greseli invatam.
Vanata o spalam si o taiem rondele nici prea groase nici prea subtiri. La fel si ceapa, se spala, se curata si se taie rondele. Si ce facem cu ele??? Pai ca sa nu fie nevoie sa le tinem prea mult la cuptor sau sa ne trezim cu ele crude pe pizza, mai intai le punem pe gratarul incins si le lasam sa prajeasca pana obtinem acele dungi rumenite pe ele. Le prajim pe ambele parti si cand sunt gata le punem pe o farfurie. Feliile de vinete raman asa, dar ceapa eu am preferat sa le desfac in inele.
Aluatul este gata intins in tava. Il ungem cu sosul de rosii, punem felii de mozzarela si deasupra punem rondelele de vinete, baconul, inelele de ceapa si cascavalul. Se pune totul la cuptor ( preincalzit).
A iesit o bunatate. Astept pareri, dar sa nu uitam ca gusturile nu se discuta;)

Aluat pentru tarta

Pana acum vreun an, cumparam mereu aluatul congelat pentru tarta. Intr-o zi am hotarat sa il fac eu si nu mi-a venit sa cred ce usor e de facut si cat de bun este, chiar mai bun decat cel congelat.
Ingrediente: 200 gr faina, 50 gr faina de gris, 100 gr unt, 30 gr zahar, 1 ou, sare, putin zahar vanilat (pentru cine prefera se poate pune si putina coaja de lamaie)
Desi se poate face doar cu faina, eu nu am mai avut faina alba si am pus faina de gris. Am descoperit ca este mult mai bun asa si mai fraged. Eu fac asa : amestec faina cu zahar si un varf de sare, deasupra pun untul taiat cubulete si las putin sa se inmoaie ( nu foarte mult, untul trebuie sa ramana tare). Incep sa framant totul si apoi adaug oul si framant din nou. Cand aluatul este gata se pune 15 minute la frigider (intr-un vas acoperit cu folie de plastic), pentru a deveni mai consistent si a putea fi mai usor de modelat si intins in tava.
Scoatem aluatul din frigider si il intindem bine intr-o tava de tarta , care mai intai o ungem cu ulei si tapetam cu faina. Gaurim aluatul cu furculita si il bagam la cuptor. Cand e gata lasam putin sa se raceasca. 

Aluat pizza II

Acest aluat este pentru cei care prefera pizza cu un aluat crocant. De exemplu, pentru mine.
Ingrediente: 250 gr faina, 2 lg ulei, 125 ml apa, sare, drojdie
Amestecam faina cu drojdia si sarea intr-un vas. Facem o gropita in mijlocul fainii si adaugam ulei amestecand. Turnam si apa cate putin si continuam sa amestecam pana obtinem aluatul omogen. Se lasa aluatul la dospit intr-un vas acoperit cu un prosop, si bineinteles intr-un loc cald. Dupa o ora jumatate-doua, ne ungem bine mainile cu ulei si lucram putin aluatul dupa care il intindem in tava. Eu folosesc tava dreptunghiulara de la cuptor pe care pun hartia de copt. O data intins aluatul, acesta este pregatit si fie acoperit cu ceea ce fiecare doreste, fie ca este vorba de o pizza cu sunca sau o pizza vegetariana.

Aluat pizza I

Acest aluat este pentru cei care prefera pizza consistenta, cu un aluat inalt si pufos.
Ingrediente: 350 gr faina, 3 lg ulei, 250ml apa, 1 pliculet drojdie, sare ( cine vrea poate sa puna si zahar)
Amestecam intr-un vas faina cu sarea si cu drojdia. De obicei in aluatul de pizza, paine se pune si zahar, eu prefer sa nu pentru ca nu imi place sa simt gustul acela dulceag. Facem o mica gropita in faina unde turnam uleiul si incepem sa amestecam. Turnam si apa, putin cate putin, amestecand in continuu pana obtinem aluatul. Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit ( intr-un loc cald) timp de o ora jumatate- doua.
Dupa ce a crescut aluatul, ungem bine mainile cu ulei si il lucram putin dupa care il intindem in tava, in mod uniform.. Eu folosesc tava dreptunghiulara de la cuptor pe care pun hartia de copt.

giovedì 16 dicembre 2010

Painica prajita

De curand mi-a venit in minte aceasta painica prajita, asa o facea tata cand eram micute (eu si sora mea). E o bunatate si cum suntem in post e o reteta numai buna.
Ingrediente: 4 felii de paine ( eu am folosit o bagheta), ulei, sare, un catel de usturoi, 2 rosii, 1 dovlecel micut
Taiem feliile de paine in jumatate sau bagheta rondele. Punem ulei intr-o tigaie si lasam sa se incalzeasca. Punem feliile in tigaie si le prajim pe amandoua partile. Cand sunt gata le scoatem pe o farfurie, si le ungem cu usturoi. Punem putina sare si asta e tot.
Idea mea in plus este urmatoarea: taiem rosiile in cubulete foarte mici, adaugam sare, busuioc( sau oregano, patrunjel), piper si amestecam totul. Facem la fel cu dovlecelul, il taiem in cubulete foarte mici si il calim in putin ulei. Adaugam sare, piper.
Cream un platou cu feliile de paine prajita peste care punem ori rosii ori dovlecei ( se poate face si cu ardei, vinete).

Muffins de dovlecei

Ca sa nu ma certe nimeni, zic de la inceput ca nu sunt chiar muffins. Am ales numele pentru ca am folosit formele de muffins.
Ingrediente: un dovlecel, 1 ou, sare, piper, jumatate lingura faina(pesmet), cascaval ras sau orice altfel de branza aveti ( telemea, branza de vaci, crema de branza), sunca taiata marunt marunt, parmezan
Dovlecelul il spalam bine si il dam pe razatoare( eu il las cu coaja) intr-un castron. Adaugam oul, sarea, piper si faina si amestecam bine. Eu am dat si parmezanul pe razatoare, ii da o aroma mai puternica decat cascavalul normal. Punem peste cascavalul ( sau ceea ce are fiecare) si sunca taiata marunt. Amestecam totul bine bine cu o lingura de lemn. Cu o lingura punem compozitia in forma de muffins( eu am o tava din silicon cu 9 forme de muffin). Punem la cuptor. Desi se face totul destul de rapid, eu le las pana se rumenesc.
Ca idee in plus: cu aceeasi compozitie putem forma mici chiftelute, pe care le putem praji in ulei.
E o mancarica buna si rapida, si nici nu avem nevoie de cine stie ce ingrediente. Pofta buna!!!

Tiramisu

Ieri a fost ziua sotiorului mei scump si din meniu nu putea lipsi tiramisu. E desertul lui preferat si de cate ori il intreb ce vrei dulce?? ce desert vrei sa fac?? raspunsu e cam mereu: tiramisu.
E un desert foarte bun si e si destul de rapid de facut.
Ingrediente: 500 gr mascarpone, 3 oua, 3 linguri zahar, savoiardi, cafea, rom, cacao amara




Separam albusurile si galbenusurile. Cele 3 galbenusuri le batem cu 3 linguri de zahar pana obtinem o crema consistenta. Amestecam apoi la galbenusuri mascarpone si continuam sa batem pana se amesteca totul foarte bine. Punem crema la frigider si intre timp batem albusurile spuma. O data obtinuta spuma, scoatem crema de la frigider si adaugam spuma cu o lingura de lemn amestecand mereu. Nu trebuie sa amestecam energic.
Intr-o farfurie mai inalta punem jumatate ceasca de cafea ( eu o fac foarte tare de aceea pun si putina apa) si cativa stropi de rom ( cantitatea de rom depinde de gusturile fiecaruia, deci fiecare pune cat doreste). Intr-o tava mare incepe sa punem piscoturile trecute initial prin cafeaua cu rom. Si aici depinde de gustul fiecaruia: cine vrea poate doar sa treaca piscoturile rapid prin cafeaua cu rom, cine nu si le prefera mai moi le lasa putin mai mult. Dar sa nu uitam ca dupa jumatate de zi la frigider consistenta se schimba, piscoturile devin oricum mai moi si mai pufoase, chiar daca nu au fost tinute foarte mult in cafea.
Realizam primul strat de piscoturi dupa care punem crema. Mai punem un strat de piscoturi trecute prin cafea si inca un strat de crema. Mie imi ajung piscoturile si crema pentru 2 straturi. Deasupra se pune cacao amara ( pentru uniformitate eu folosesc sita mica). Eu il faceam mereu dupa masa si il papam seara, dar e mult mai bun dc sta 12-24 ore la frigider. De data asta l-am facut marti seara si l-am papat miercuri seara. A fost tare tare bun, si mai e si pentru seara asta ;).


 


martedì 14 dicembre 2010

Prajitura cu crema de branza

Acesta este un experiment de al meu. Imi place sa incerc tot felul de retete, de noutati. Imi ajunge reteta de baza dupa care incerc si iar incerc alte idei. Trebuie sa va anunt dinainte ca noi nu preferam deserturile foarte dulci, de aceea nici nu folosesc foarte mult zahar. Daca vi se pare ca intr-o reteta e pus putin zahar, puteti pune cantitatea dorita.
 Aluat: 2 oua, 3 linguri zahar, 9 linguri ulei, 9 linguri lapte, 12 linguri faina, 1 praf de copt, vanilie
Crema: 250 branzica( eu am folosit gen perle de branza), 1 ou, 2 linguri zahar, 2 linguri gris, rom, stafide,vanilie
Sa pornim la drum. Batem bine ouale si adaugam toate ingredientele. Turnam intr-o tava jumatate din compozitie. Eu tava nu o ung, prefer sa folosesc hartia de copt ( pe care mai intai o ud si o storc bine). Se pune la cuptor. Nu trebuie lasat sa se faca de tot aluatul, ci doar timpu necesar pentru a deveni mai tare, pentru ca trebuie sa tina crema de branza deasupra. Intre timp pregatim crema: amestecam branza cu zaharul, oul, vanilia, stafide, rom( dupa gust, sau deloc depinde de preferinte) si grisul. Cand e gata aluatul, se pune crema de branza deasupra si restul de compozitie. Se pune totul la cuptor. Pentru a verifica daca esti gata sau nu, folosim o scobitoare( eu folosesc betisoarele pentru frigarui). Ca idee in plus: eu am topit putina ciocolata, si inainte de a pune tava la cuptor am stropit cu ciocolata topita. In poze se vede destul de bine. Sper sa va placa la fel de mult cat ne-a placut si noua.


lunedì 13 dicembre 2010

Gris cu zahar ars

Imi aduc aminte cu drag grisuletu facut de mama mea cand eram micuta. Ori cu putin zahar deasupra care se topea usor, ori cu putina cacao sau scortisoare sau cu putina dulceata; doar gandindu-ma pot simti gustul si parfumul. Era o minunatie.
M-am hotarat si eu intr-o zi sa fac gris, dar spre suprinderea mea aici , in Italia, grisu era total diferit. E foarte fin ca si faina.
Ingrediente: 500 ml lapte, gris, 2 linguri zahar, vanilie ; alte 2-3 linguri de zahar pentru zaharul ars
Chiar si asa fin, zic hai sa incerc. Pun laptele la fiert cu zaharul si vanilia; stiam ca trebuie sa fiarba si apoi sa pun grisul, dar nu stiu ce imi veni mie sa pun grisu inainte ca laptele sa fiarba si... bine am facut. O sa radeti, dar eu pun grisu asa la nimeareala, nu l-am cantarit niciodata, dar ce e bun la grisul asta atat de fin e faptul ca daca pare prea subtire poti sa mai pui gris, daca e prea gros poti sa mai adaugi lapte pe parcurs. Se lasa sa dea in clocot dupa care se ia de pe foc. Ce sa zic in loc de grisul pe care il stiam, am obtinut o crema fina ca si budinca, dar buna.
Intre timp punem intr-o tava mai inalta zaharul la caramelizat. Se lasa pana se obtine o culoare maro- portocaliu. Rotim bine tava astfel incat zaharul ars sa cuprinda tot fundul tavei si chiar si peretii. Grisul se rastoarna peste zaharul ars si lasa la racit. Dupa ce s-a racit complet se pune in frigider. Abia dupa cateva ore se poate intoarce pe un platou. Indicat ar fi sa scurgeti mai intai siropul care se formeaza si apoi sa rasturnati grisul. Sincer eu prefer acest desert in locul budincii sau altor creme. E simplu de facut, e usor si nici nu contine multe calorii( se poate face si fara zaharul ars).
O idee in plus: eu pentru pitica  mea, dupa ce am rasturnat grisu am inceput sa decupez cu tot felul de forme haioase. Pun o poza sa vedeti rezultatul.

Paine neagra

Dupa ce in sfarsit am reusit sa fac painica, am zis ia sa incerc sa fac paine din faina integrala asta pentru ca noua ne place mai mult. Am mers la cumparaturi si am inceput sa caut pe raftul cu faini. Tot cautand si cautand, ochii imi cad pe un ambalaj diferit: negru. Citesc: paine neagra, faina din 7 cereale + seminte de floarea soarelui si susan; am ramas surprinsa pentru ca nu ma asteptam sa gasesc asa ceva, era mai mult decat as fi putut cere. Si unde mai pui ca in ambalajul de 1 kg de faina mai sunt si doua plicute de drojdie. Excelent!!!! Idea ar fi ca poti sa faci 2 painici dintr-un kilogram de faina. Eu in schimb fac altcumva.
Poate trebuia sa incep spunand ca locuiesc in Italia, deci toate produsele pe care le folosesc sunt de aici. Dar si daca nu puteti gasi exact acest tip de faina, se poate combina faina integrala sau neagra cu seminte si obtineti cam acelasi lucru.
Ingrediente: 400 gr faina neagra, 1 pliculet drojdie, sare, 2 linguri de ulei( eu prefer de floarea soarelui), 250-300 ml apa



Se amesteca toate ingredientele ( sarea nu e necesara daca va place mai dulce). Se lasa la dospit intr-un vas acoperit cu un prosop timp de o ora si jumatate - doua ore. Se transfera in tava si se mai lasa o jumatate de ora la crescut. Se baga la cuptor( acesta fiind deja cald) si se lasa cam o jumatate de ora. E mai greu de observat cand e gata pentru ca fiind faina neagra nu prea iti dai seama daca painea e arsa sau nu. Trebuie mereu verificat. Painea este foarte buna  si gustoasa, iar semintele sunt nemaipomenite cand dai de ele ( mai ales cele care sunt in coaja).

Painica

Paine am inceput sa fac de curand. Nu prea aveam chef de dospit, de asteptat, de una alta. Pana prima oara cand am facut si am realizat ce usor e si ca nu trebuie sa stai langa aluat pana creste, intre timp pot face altele. Aluatul cu care am facut painica e si aluatu pe care eu il fac pentru pizza.
Aluat : 250 gr faina, 100gr faina de gris, 3 linguri ulei, 250 ml apa, 1 lg zahar ( eu prefer sa nu pun), pliculet de drojdie, sare ( dc drojdia nu e sarata)
Amestecam faina cu sarea, zaharul si drojdia. Cream un vulcan din faina si in mijloc punem uleiul. Amestecam cate putin cu o lingura de lemn si incepem sa punem si apa. Amestecam totul pana obtinem un aluat omogen. Recunosc ca eu nu prea le am cu lucratul aluatului, asa ca prefer doar sa amestec bine bine cu o lingura de lemn. Asta e tot. Se acopera vasul cu un stergar, prosop si se lasa la dospit. Eu il las cam o ora -o ora jumate, depinde si de drojdie. Dupa ce aluatul a crescut imi ung bine mainile cu ulei si transfer aluatu din vas intr-o tava inalta ( eu folosesc aceeasi tava ca pentru pandispan). Il acopar din nou cu prosopul si il mai las jumate de ora la crescut. Cand bagam painea in cuptor, acesta trebuie sa fie cald. Eu las painea la cuptor cam o jumatate de ora. Depinde de cat de puternic e cuptorul, dar oricum putem verifica mereu in ce stadiu e. Scoatem painea, o punem pe un prosop si o infasuram bine de tot. Sotul meu nu e un mare fan al painii, dar painica asta a apreciat-o foarte mult, parca parca ar fi papat-o toata.





Paste rapide

Saptamana trecuta prietena mea imi zice: roxi, da-mi o idee...seara ajung de la munca, am chef de paste, dar nu am chef sa gatesc prea mult...ce sa fac??? Inainte si mie imi placea sa fac tot felul de sosuri " complicate" ( de multe ori chiar cu prietena mea), dar acum de cand am o fetita nu prea mai am timp sa stau prea mult la o retete; prefer reteta simple, rapide si gustoase. I-am propus aceasta reteta.


Ingrediente: 100 gr paste( eu folosesc reginette, dar merg si spaghette sau altele), 1 catel usturoi, 10 gr unt, patrunjel proaspat sau uscat, parmezan Punem pastele la fiert in apa cu sare.

Noi le preferam mai fierte, nu al dente. Cand sunt gata, le scurgem de apa. Intr-o tigaie incapatoare punem untul si deasupra pastele. Catelul de usturoi eu il curat si il crap cu o furculita, dupa care il pun in paste. Amestec totu binisor pana se topeste untul. Pun deasupra patrunjel si putin parmezan ras. Mai amestec putin si gata. Asta e tot. La sfarsit mai pun putin parmezan ras deasupra. Raspunsul prietenei mele a fost: mai simplu de atat nici nu se putea. Sotului mei ii plac foarte mult asa, de fapt chiar el a fost cel care mi-a dat idea. Pofta buna, Cri!!!


Tarta cu mere

In sfarsit am hotarat care sa fie prima mea reteta. Noua ( mie si sotului) ne place foarte mult aceasta tarta, e mai fresh asa si pentru mine sunt niste combinatii ,pe care pana acu 2 luni cand am facut-o, nu le vedeam impreuna.
Aluat: 200 gr faina, 50 gr faina de gris, 100 gr unt, 30 gr zahar, 1 ou, sare, putin zahar vanilat (pentru cine prefera se poate pune si putina coaja de lamaie)
Umplutura: 4-5 mere, o lingura de unt, 2 linguri de zahar, scortisoara


Sa incepem cu aluatul. Desi se poate face doar cu faina, eu nu am mai avut faina alba si am pus faina de gris. Am descoperit ca este mult mai bun asa si mai fraged. Eu fac asa : amestec faina cu zahar si un varf de sare, deasupra pun untul taiat cubulete si las putin sa se inmoaie ( nu foarte mult, untul trebuie sa ramana tare). Incep sa framant totul si apoi adaug oul si framant din nou. Cand aluatul este gata se pune 15 minute la frigider, pentru a deveni mai consistent ( pentru ca apoi sa il putem intinde bine in tava).
Sa trecem la mere. Curatam merele, le taiem cubulete destul de mici. Eu le calesc intr-o tigaie destul de incapatoare. Punem untul in tigaie, merele cubulete, zaharul si scortisoara. Incepem sa le calim invartind mereu pana obtinem un fel de crema de mere.
Initial eu vroiam sa fac o prajitura cu mere, de aceea am calit merele. Dar sotiorul meu imi spune ca el prefera aluatul crocant de tarta, dar merele erau deja calite. Eu merele calite le vad in placinta, iar in tarta vad doar fructe, dar  am zis ok, hai fie, fac aluatu de tarta si vad cum vine combinatia asta.
Sa continuam. Scoatem aluatu din frigider si il intindem bine intr-o tava de tarta , care mai intai o ungem cu ulei si faina.Gaurim aluatu cu furculita si il bagam la cuptor. Cand e gata lasam putin sa se raceasca si adaugam merele calite.
Acum vine partea interesanta. Mi-am zis, daca tot e tarta atunci sa o facem tarta pana la capat. Si asa am hotarat sa pun deasupra gelatina. Eu am luat gelatina praf ( instructiunile sunt scrise pe plic). Si uite asa am pus si gelatina peste aceasta asa zisa tarta de mere. Am lasat sa se raceasca bine dupa care am pus-o la frigider.
 Cand am gustat aceasta tarta pentru mine a fost o mare supriza. Nu m-am asteptat deloc sa fie atat de buna si de fresh. Sotioru  a fost si el placut suprins si i-a placut foarte mult.  De atunci tot asa cere ca desert hehehe si eu nici nu as putea fi mai bucuroasa.
Pentru inceput la capitolul poze stau mai prost, pentru ca eu am facut mereu poze la sfarsit nu si pe parcurs, dar promit sa incep sa fac poze pentru fiecare faza a retetei.