Like me

venerdì 20 maggio 2011

Tarta sarata: broccoli si pancetta (bacon)

Daca tot am pus reteta de pasta brisee, macar sa va dau si o idee.
Ingrediente: pasta brisee,3-4 felii cascaval, 75gr pancetta(bacon), broccoli fiert( ca de marimea pumnului), 2 oua, 1-2 lg faina, sare, piper, boia, busuioc
Pregatim pasta brisee. Acoperim o tava cu hartia de copt dupa care punem aluatul. Intr-o tigaie calim putin bucatele de pancetta( eu am cubulete) impreuna cu broccoli.
 








Intre timp batem bine cele 2 oua cu faina si condimentele.
 



Eu inainte sa pun totul la cuptor, pun doar aluatul vreo 5 minute si abia dupa completez cu restul de ingrediente. Deci, dupa ce am pus la cuptor pentru 5 minute aluatul, punem feliile de cascaval, broccoli cu pancetta si turnam amestecul de ou.
 



Punem in cuptor la foc mediu cam vreo 30 de minute. Oricum incercati cu scobitoarea si vedeti daca oul s-a intarit.



Asta este doar o idee, dar exista multe combinatii pentru astfel de tarte. Cu siguranta voi reveni si cu altele. Pana atunci pofta buna si sper sa va placa.




Aluat pentru tarta sarata ( brisee)

Este aluatul ideal pentru o tarta sarata.
Ingrediente: 300gr faina, 150gr unt, 1 ou, sare
Intr-un bol mare punem faina si sarea si le amestecam bine. Adagam untul care ar trebui sa fie la temperatura camerei pentru a-l putea framanta bine. Adaugam si oul si eventual o lingura de apa. Framantam totul pana obtinem un aluat omogen si cu care se poate lucra. Formam o bila, o acoperim cu folie de plastic si punem la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce scoatem aluatul din frigider il intindem in forma dorita si cam asta e. Il putem folosi atat pentru tarte cat si pentru biscuiti, fursecuri sarate.












Un mic sfat: ca sa nu mai stam sa asteptam ca untul sa se inmoaie putem sa il dam pe razatoarea mare.

mercoledì 18 maggio 2011

Rulada de mamaliga

Mie imi place mamaliga, si sotului meu, dar doar in zilele friguroase. Pentru a ne impaca pe amandoi m-am gandit sa fac aceasta rulada de mamaliga. Simplu, rapid si gustos. Cine imi citeste retetele stie ca asta incerc mereu.
Ingrediente: mamaliga, 4-5 felii cascaval, 4-5 prosciutto crudo( e ok si sunca normal, doar ca trebuie sa fie subtire taiata), crema de branza, 1 ou, sare, piper
Mai intai din ou facem o papara doar cu sare si piper. E bine sa o facem intr-o tigaie foarta larga, sa iasa subtire si mare. Cantitatea de mamaliga nu stiu sa v-o zic, cat aveti atata faceti. Pe o farfurie mare, daca aveti patrata e super, punem folie de aluminiu (sigur se poate folosi si folia de plastic). Rasturnam mamaliga cat e calda ca sa putem intinde bine. Astfel vom aveam un strat patrat.


Deasupra punem feliile de cascaval si papara, crema de branza si sunca. In felul asta vor ramane toate lipite.












Cu ajutorul foliei incepe sa rulam putin cate putin. O data rulat de tot, inchidem folia la capete si lasam la racit cam o ora( chiar si mai putin, oricum mamaliga se intareste repejor, nici macar nu trebuie sa fie rece).









Abia dupa ce s-a racit de tot putem sa punem in frigider, dar daca sta prea mult in frigider nu prea mai e asa gustoasa rulada.
Cam asta e, nimic complicat. Pofta buna si sper sa va placa. Sotului meu i-a placut solutia si nu a mai zis: mamaliga pe caldura asta??!!





martedì 17 maggio 2011

Pulpe de pui lente

Pulpele de pui au fost dintotdeauna preferatele mele si acum si ale fetitei mele. Am descoperit modul ideal de a le face fara a le praji sau doar a le fierbe. E o cale de mijloc.
Ingrediente: 3 pulpe de pui, 1 ceapa, 2-3 catei de usturoi, sare, piper, boia (alte condimente),ulei
Intr-o oala mai inalta punem ulei, atat cat sa acopere fundul oalei. Pulpele de pui le spalam si le uscam bine. Punem uleiul pe foc si lasam sa se incalzeasca bine, punem si sare. Cand uleiul e bine incins adaugam pulpele si acoperim cu  un capac. Trebuie facut totul destul de repede, asta ca sa nu ne stropim cu ulei.












Intre timp curatam, spalam si taiem ceapa ( nu prea conteaza cum taiem ceapa pentru ca la sfarsit vom face sosul cu blenderul). Curatam usturoiul si il taiem cum vrem. Dupa ce s-au rumenit bine pulpele pe ambele parti adaugam ceapa. Acoperim mereu oala.












Lasam sa prinda si ceapa putina culoare dupa care adaugam usturoiul si condimentele: sare, piper, boia si eventual si ceva ierburi aromatice. Adaugam apa cat sa acoperim totul.











Punem capacul si lasam la foc mic cam vreo ora jumatate poate chiar doua ore. De asta le-am dat numele de pulpe de pui lente. Inainte de a stinge focul, luam capacul si dam focul mai tare lasand sa fiarba asa timp de 10 minute. Cam asta e tot.
Scoatem pulpele pe o farfurie, iar sosul ramas il facem cu blenderul. Vom obtine un sosulet consistent, cremos si gustos(eu am pus si cateva legume din ciorbita). Punem sosul peste pulpele de pui. Este totul un deliciu, nu mai vorbesc de stransul sosului cu paine la sfarsit. YUMMMMM!!!!


Salam de biscuiti simplu

Recunosc nu am mai facut pana acum salam de biscuiti. Da, este o reteta simpla,buna, dar eu nu am avut ocazia sa fac pana acum. Sambata aveam chef de ceva bun, dar nu aveam cine stie ce prin casa. Dar aveam biscuiti. Asa ca am zis hai sa fac salam de biscuiti. Recunosc: nu am intrebat pe nimeni si nici nu am cautat vreo reteta; am facut cum m-a dus pe mine capsoru.
Ingrediente: 2 pachete biscuiti clasici, 150ml lapte, 2lg cacao, 1lg zahar, 40g unt, rom, vanilie
Pachetele mele de biscuiti sunt de 130gr. Un pachet l-am sfaramat cu mana obtinand astfel si bucati mai mari, iar celalalt pachet l-am facut cu blenderul( cu cutitele), astfel incat sa obtin ceva mai fin. Punem la fiert laptele cu zahar,cacao, romul si vanilia. Lasam sa dea in fiert, dupa care luam de pe foc si adaugam untul. Dupa ce s-a topit untul facem totul cu blenderul ca sa schimba consistenta. Lasam totul la racit.
Dupa ce s-a racit amestecul il adaugam peste biscuitii sfaramati cu mana. Vom avea un fel de aluat destul de subtire si adaugam, framantand mereu cu mana, restul de biscuiti macinati. Dupa ce am obtinut amestescul ideal, il punem pe folie de plastic sau de aluminiu( se poate folosi si hartia pentru copt). Rulam totul si punem la frigider. Cred ca eu l-am lasat cam vreo 6-8 ore.
Noua ne-a placut tare mult. Nu e nici prea uscat, nici prea cremos iar combinat cu niste bucatele de banana a fost foarte gustos. Sper sa va placa si sa nu va sperie faptul ca nu am pus nici fructe, nici nuca, nici stafide. E bun asa simplu.




























venerdì 6 maggio 2011

Piadine umplute cu cascaval si sunca

Mda..probabil ca o sa ziceti ca sunt obsedata de piadinele astea, si chiar asa si este.
Imi plac tare mult, de fapt ne plac tare mult si daca am descoperit ca pot sa le fac acasa..de ce nu??!!
Ingrediente: 400gr faina, 1 plic drojdie, sare, zahar, 2-3 linguri ulei, apa; pt umplut: 8 felii de sunca, 8felii de cascaval
Intr-un bol mare amestecam faina cu drojdia, 1 lingurita zahar si un varf de sare. Formam vulcanul si punem 2-3 linguri ulei. Incepem sa amestecam putin cate putin si adaugam treptat apa. Framantam cu mainile pana obtinem un aluat omogen si destul de consistent. Acoperim bolul cu folie de plastic si eventual si cu un prosop. Lasam la dospit cam vreo 2 ore.






O data crescut aluatul, prafuim o suprafata cu faina, ne ungem putin mainile cu ulei si formam mici bilute din aluat. Mie mi-au iesit 8. Pe suprafata cu faina intindem bine aluatul obtinand discuri. Discurile trebuie sa fie foarte subtiri. Pe fiecare in parte punem o felie de sunca si una de cascaval si inchidem in jumatate. Marginile trebuiesc lipite foarte bine ca sa nu iasa cascavalul. Pozele o sa explice mai bine.






Ungem o tigaie cu ulei, de preferinta cu o pensula. Incalzim bine tigaia si punem cate o piadina. Lasam pe fiecare parte pana cand se rumeneste bine sau chiar se arde putin. Fiind foarte subtiri se fac destul de repede.









E de preferat sa se manance caldute, dar daca se racesc se pot reincalzi fara probleme. Merg foarte bine cu maioneza deasupra sau ketchup, depinde de preferinte.